Murat Hamzaoğlu | 12 Şubat 2023 | Genel, Tüm Manşetler A- A+
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı HASAR TESPİT TANIMLARINI ve DEPREM SONRASI SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI kendi web sayfasında yayınladı. Hasarsız Binalar. Az, Ağır, Orta Hasarlı Binalar. Acil Yıkılacak Binalar. Ayrıca deprem bölgesindeki adrese dayalı veya isim soyadı üzerinden binalarınızın hasarlı olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Aşağıdaki linki tıklayarak DEPREM hasar tespit sorgulama yapabilirsiniz.
Deprem bölgesindeki binalarınızı e devlet üzerinden hasarlı olup olmadığını öğrenmeniz mümkük. 15 il için hasar tespit sorgulama yapmanızı olanak sağlayan linki ve listeyi de görmeniz mümkün.
Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. “Orta” hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. “Ağır“ hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarlı olan binalar olarak tanımlanır.
Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.
*Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.
DASK sigortasının yaptırıldığı firmaya başvuru yapılarak DASK’tan faydalanılabilir.
Hasar tespit çalışmaları için ekiplerimiz tüm mahallelerimizde çalışma yürütmektedir. Depremden sonraki ilk on gün içerisinde hasar tespit tamamlanacaktır.
Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde ilinize kayıtlı vatandaşlarımızdan yardımlardan faydalanmak için herhangi bir belge istenmemektedir.
Hasar Tespit Nedir?
Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.
Hasartespitsürecindebinalaraverilenhasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılmasına ilişkin verilen değerlendirme raporları sonrası ne gibi işlemler yapılıyor?
Hasar Tespit sürecinde binalara verilen değerlendirme raporları sonuçları muhtarlıklar ve/veya kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılır.
Vatandaş Askıya Çıkan Listelerde‘‘benim ismim yok’’ deyip itiraz edebiliyor mu, ediyor ise süreç nasıl işliyor?
Açıklanan sonuçlara, askıya çıktığı gün itibari ile 30 günlük yasal sürede Afad İl Müdürlüğüne ya da kaymakamlıklara dilekçe ile itiraz edilebilir.
İtiraz dilekçesi sonrasında yapılacak işlemler nelerdir?
Görevlendirilecek farklı bir teknik heyetçe olay mahalline gidilerek yine gözlemsel bir çalışma olan hasar tespit işlemi gerçekleştirilip; nihai olan değerlendirme itiraz hasar tespit yapılır.
Binada Tadilat Yapılacaksa Yayıkılacaksa ne kadar sürede yapılıyor, vatandaşa bu süre içerisinde hangi destekler sağlanıyor?
Acil yıkılması gereken binalar yetkililerce derhal boşalttırılarak yapı sahibine bildirilir. En çok 3 gün içerisinde mal sahibi tarafından yıkılmadığı takdirde bu binalar yetkililer tarafından yıktırılır.
Ayrıca fen ve sanat kurallarına göre güçlendirmesi veya onarımı mümkün olan yapıların 1 yıl içerisinde tadilatı yapılarak oturmasına müsaade edilir. Konuya ilişkin olarak AFAD İl Müdürlüğünce binaların hasar durumuna göre acil yardım, kira yardımı, çeşitli ayni ve nakdi yardımlar yapılır.
Bina ve Bağımsız Bölüm Nedir?
Bina: Kat mülkiyetine konu olan gayrimenkulün bütünüdür. Bağımsız Bölüm: Ana gayrimenkulün (binanın) ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli, bağımsız mülkiyette konu bölümleridir.(Daire)
DEPREM Hasar Tespit Sorgulama Yapın
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
KOCAELİ EMLAK HABER ANA SAYFA