Murat Hamzaoğlu | 28 Nisan 2023 | Genel, Tüm Manşetler A- A+
2022 Haziran ayında yapılan düzenleme ile kira artış oranı % 25 ile bir yıl boyunca sabitlenmişti. Süre dolmak üzere ve görünen o ki bir yıl daha uzatılacak. Ev sahipleri, ikinci kez uzatılmaya hazırlanan uygulamaya isyan etti. Ev sahipleri: “İki yılda % 50 artış yapacağım ama et fiyatları sadece 4 ayda % 85 artmış” diyerek kira artış uygulamasına getirilen % 25 sınırının aynısını et fiyatları içinde olmasını istedi.
Ev sahiplerinden, kira artışları için İki yılda % 50 artış yapılması istenirken, diğer tarafta sadece et fiyatlarının 4 ayda % 85 artış olması suskun ev sahiplerini çileden çıkardı. Sadece et fiyatları değil, ülke yangın yerine dönmüşken, sadece kira gelirleri olan insanların gelirlerine göz konulması oldukça “HAKSIZ” uygulama olduğu artık oldukça aşikar olduğu gözükmekte.
Kiracılar bu uygulamadan oldukça memnun. Devleti arkasına almış kiracılar bu durumu dibine kadar kullanmaya devam edecek. Geçen bir yıllık süreçte öyle Ev sahibi-Kiracı olayları yaşandı ki, önümüzdeki bir yıl da bu kargaşa için neler yaşanır, hayal bile edemiyoruz. Kiracıyı dava edemiyorsun, kirayı arttıramıyorsun, kira gelirin olmuş “KUŞ” Ne yapacaksın? Kiracın kapısan dayanmaktan başka ne yapabilirsin?
Bu durumu alışkanlık haline getiren, kira artışlarını hiç ülkenin bu durumunu göz önünde bulundurmayıp hala % 25 ile kira artışı yapan, devletin arkasında hisseden bu tür kiracılar şimdi de et fiyatlarını bir yıl değil, 10 yıl kadar, yıllık % 25 aşmamak kaydıyla sabitlenmesini istiyor. Bakalım, devlet kiracılarının yanında ya, et fiyat artışlarını da sabitleyecek mi?
Bu uygulamadan hemen vazgeçin. Et fiyatlarını, yağ fiyatlarını, altın fiyatlarını nasıl % 25 ile sınırlandıramıyorsan, kira artışlarını da dokunma! Madem bu kadar çok kolay, enflasyonu niye sabitleyemedin % 25 ile. Biran önce bu uygulamadan vazgeçin. Bu iş geçtiğimiz bir yıl gibi olamaz. Kira reel rakamlarla, sınırladığınız % 25 artış arasındaki makas çok açıldı. Bu yük eninde sonunda kiracılara patlayacaktır.
Sevgili arkadaşım yazdığın makaleleri severek okuyorum.Gel gelelim bu makalede yazdıklarını onaylayamayacağım.Amiyane tabirle ev sahipleri azmış durumda.Sitemizde 14 yıllık,hiçbir tadilat yada yenileme yapılmamış bir daireye 19.900 istemek nedir Allah aşkına.Geçen yıl benim kirama biri Şubat diğeri mayıs ayı olmak üzere iki kez zam yapıldı.%25 deyip ağlanıyorlar ya bir çoğu bankaya yatırtmıyor kirayı.Herhangi bir hesaba yada elden ödeniyor bir çok kira.Sebep vergiden kaçmak.Tamda bu yüzden istediği kadar artış yapıyor olmazda çık evimden deyip mobing uyguluyor.Allah gözlerini doyursun.Ete bilmem ne kadar zam geldi eyvallah fakat soruyorlarmı %85 maaş zammı aldınızmı diye.Benimde kirada evim var yıllardır zam yapmadım yapmamda gücü neye yetiyorsa.Asıl düzenleme ev sahiplerinin haksız ve arsızca yaptıkları artışlara gelmeli.