Türkiye Genelinde Eylül Ayında 150 Bin 657 Konut Satıldı
TÜİK verilerine göre, Eylül ayında Türkiye genelinde 150 bin 657 konut satıldı. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre %6,9’luk bir artışa denk geliyor. Yaz aylarında düşen satış grafiği, sonbahara girilmesiyle birlikte yeniden ivme kazandı.
Geçen yılın aynı ayına göre yakalanan %6,9‘luk bu artış, piyasaların gücünü ve konut talebinin yüksekliğini bir kez daha kanıtladı. Konut, hala en güvenilir liman olmaya devam ediyor.
Kocaeli’de Gayrimenkul Rüzgarı Devam Ediyor
Kocaeli’de Eylül ayında 3.695 konut satıldı. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre %12,3 oranında bir artış anlamına geliyor. Sadece yıllık değil, aylık bazda da yükseliş dikkat çekici. Ağustos 2025’te Kocaeli’de 3.452 konut satılmıştı.
Yani Kocaeli, hem geçen yıla göre büyüme hem de bir önceki aya göre yükseliş göstermiş durumda. Bu tablo, şehirde gayrimenkul talebinin istikrarlı biçimde arttığını ortaya koyuyor. Yatırımcılar, Kocaeli’yi yalnızca sanayi şehri olarak değil, yaşanabilir, kazandıran bir alternatif konut piyasası olarak da görmeye başladı.
Neden Kocaeli’nden Konut Alınıyor?
Türkiye ortalamasında konut satışlarındaki artış %6,9 seviyesinde kalırken, Kocaeli bu oranı neredeyse ikiye katladı. Peki bu fark neden kaynaklanıyor? Kocaeli, son yıllarda altyapı, ulaşım ve ulaşılabilir fiyat avantajı bakımından dikkat çeken şehirlerden biri haline geldi.
İstanbul’a sadece bir saat uzaklıkta, ama fiyat olarak neredeyse yarı seviyede konut bulunabiliyor. Üstelik yeni tramvay hatları, hızlı tren projeleri ve sanayi yatırımları da bölgenin değerini artırıyor. Kocaeli artık sadece bir uydu kent değil; yatırımcı için stratejik bir fırsat bölgesi.
İstanbul’un Çözümü: Kocaeli
Gayrimenkul piyasasında son dönemde İstanbullu yatırımcıların yönü Kocaeli’ye çevrildi. İstanbul’da hem arsa hem de konut fiyatlarının ulaşılmaz seviyelere gelmesi, yatırımcıyı alternatif arayışına itti. Kocaeli, daha uygun fiyatlı konutları, gelişen altyapısı ve güçlü kira getirisi ile bu ihtiyaca doğrudan cevap veriyor. Özellikle İzmit, Kartepe, Başiskele gibi bölgelerdeki yeni projeler, İstanbul’daki fiyatların neredeyse yarısına alınabiliyor.
Uzmanlar, önümüzdeki aylarda da dışarıdan yatırımcıların ilgisinin artacağını ve Kocaeli’nin konut piyasasında lider şehirlerden biri haline geleceğini öngörüyor. Kısacası, Kocaeli artık sadece sanayiyle değil, gayrimenkulle de büyüyen bir şehir.