Hoşgeldiniz  

HACIOĞLU: “HİZMET BEDELİ % 8 OLSUN”

Eylem Büyük | 22 Kasım 2022 | Genel, KEO Haberleri, Röportajlar, Tüm Manşetler A- A+

HACIOĞLU: “HİZMET BEDELİ % 8 OLSUN”
Haber: Eylem BÜYÜK

Kocaeli Emlakçılar Odası (KEO) Başkanı Alpay Hacıoğlu’na 21 emlak oda başkanı ile bir araya geldiği Adana toplantısını sorduk. Hacıoğlu bütün samimiyetiyle sorularımıza cevap verdi. Peki Adana’da neler konuşuldu? Ne tür kararlar alındı. Eylem BÜYÜK sordu, KEO Başkanı HACIOĞLU cevap verdi…

“Emlakçıları biz denetleyelim”
“Yetkisiz emlakçılar için ceza oranı 300 Bin TL olsun”
“Tapu Harç oranları düşsün”
“Tek tip sözleşmeye geçilsin”
“Belediyelerde uygulamak istiyoruz”
“Emlakçıyı küçümseyici ibareler istemiyoruz” 
Kiralamalarda hizmet bedeli yarı yarıya olsun”  
“Bizler birer Showman değiliz”
“Bir sonraki toplantımız: “Ankara’da”

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, yirmi bir oda başkanının neredeyse tamamının katılım sağlayarak bir araya geldiği ender toplantılardan biriydi. Birkaç oda başkanımızın haklı gerekçelerle katılım sağlayamadığı, fakat genel olarak % 95 çoğunluğun orada bulunduğu kaliteli bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantımız iki bölümden oluşan ve ortalama altı-yedi saat süren bol görüşlü bir toplantıydı. En son konuşmacı da bendim

DENETLEMEYİ BİZLERE VERSİNLER

Benim ve diğer oda başkanlarımızın ortak gündemlerimizden bir tanesi, denetimlerin mutlaka meslek odaları tarafından yapılmasıydı.  Ticaret Bakanlığının personel yetersizliğinden dolayı yapamadığı denetlemeler, bizler için en değerli konuların başında geliyordu. Çünkü hatırlarsanız ilk başlarda yetki belgesin alabilmek için başvuru yapıyorduk, bakanlık yetkilileri gelip fotoğraflar çekip tutanaklar düzenliyor, eğer gayrimenkul firmalarının tabelasında, kartvizitinde veya ofislerinde emlak, inşaat, nakliyat vs. gibi uzantılar varsa onaylamıyor ve tekrar düzenlenmesini isteyip yeniden kontrole geliyorlardı. Fakat bunlar gerek pandemi sürecinden geçmemiz gerekse eksik personelden kaynaklı artık yapılamıyor. Bizlerde ortak bir kararla denetlemelerle ilgili, bizde yetkili olalım, kontrolleri bizler yapalım, tutanaklar tutalım gerektiği durumlarda cezai işlemleri yapıp ilgili makamlara yollayalım istiyoruz.

CEZA 300 BİN TL OLSUN

Denetlemeler konusunun yanı sıra usulsüzlük cezaları da var. Şu an cezalarla ilgili rakamlar 7000 TL – 8.000 TL gibi komik rakamlar. Bizler bu cezaların çok daha ağırlaştırılmasını talep ediyoruz. Günümüz piyasasına bakacak olursak, kaçak çalışan bir firmanın şu an alınan komisyon bedelleri karşılığında böyle cüzi rakamları ödemesi çok kolay. Fakat benim şahsi fikrim bu rakamın 300.000 TL gibi bedellere çıkartılıp caydırıcı olması yönündeydi. Bu sayede kişiler kolaylıkla kaçak emlakçılık yapamayacak ve üyelerimizde kaçak emlak işi yapan firmaları çok daha iyi tespit edip bizlere iletebilecekler. Rakamları böylesi caydırıcı bedellere yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Böylelikle kaçakçı emlakçı gibi kanayan yaramızı bir nebzede olsa durdurmayı planlıyoruz.

TAPU HARÇ DEĞERLERİ DÜŞSÜN

Yine gündemimizde ki konulardan bir diğeri ise, bir gayrimenkulün satılması için oluşan yeni şartlardan biri olan exper değerleme raporu gündemimizdeydi. Bu konuyu da şöyle ele aldık. Günümüzde tapu alım satım ücretleri yüksek olduğu için, satışlar gerçek değerlerinden gösterilmiyor. Bizde dedik ki bir defaya mahsus bir sicil affı getirelim. Tapu satış bedelleri binde 4 olmasın 0.5 olsun veya binde 1 olsun. Böylelikle alım satımlar gerçek değerlerinden gösterilmiş olup belediyelerimiz gerçek değerler üzerinden vergi almış olacaklar. Neticede bir tarlanın yıllık vergisi 100 TL olabilir. Fakat bunun yanı sıra sanayi imarlı, ticari imarlı, otel arazileri veya bacasız sanayi gibi parseller var ve bunların yıllık vergileri veya alım satım ücretleri çok ciddi paralar tutuyor. Oysaki bu konuları bir düzene soksak ve tapu harçlarını düşürsek herkes bu mülkleri rayiç bedeller üzerinden alım satım yapacak. Ve bu sayede insanlar gayrimenkul alım satımları için 2.500 TL – 3.000 TL civarında masraflar yaparak zorunlu expertiz raporu yaptırmak zorunda kalmayacaklar. Tabi burada amaç birilerini zengin etmek, birilerine yeni bir iş kolu açmak değilse, bizim fikrimiz bu yönde ortak bir karara ulaşmış oldu.

TEK TİP SÖZLEŞMEYE GEÇELİM

Yine toplantı konularımızdan bir diğeri, tek tip sözleşmeler üzerineydi. Türkiye’de 21 tane emlak odası var. Ama emlak odası olmayan illerimizde mevcut. Bu illerimizde de oda yerine karma odalar var.  Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), odaların bağlı oluğu en üst kurumdur. Bu kurum tek tip bir sözleşme hazırlasın ve bütün odalar, karma odalar bu tek tip sözleşmeden faydalansın istiyoruz. Bunun tek tip olması sayesinde herkes tek bir konuda yoğunlaşacak ve akıl karışıklıkları da böylelikle azalmış olacak. Bu tek tip sözleşme örneklerine de üyelerimiz kendi odalarına ait web sayfalarından, kendine ait şifreleriyle giriş sağlayarak, aidat borçlarını ödeyerek TESK’in belirlediği ücret karşılığı ulaşabilecekler. Bu sayede insanlara sözleşmenin önemini empoze etmiş olup aynı zamanda sözleşme alışkanlığımızı da arttırmış olacağız.

EKDS’YE BENZER SİSTEMİ, BELEDİYELERDE YAPMAK İSTİYORUZ

Yine tapulara yeni gelmiş olan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) var. Böylelikle sahteciliğin önü yüzde yüz kapanmış oldu. Ben bu sistemi çok başarılı buluyorum. Odamız olarak bizimde buna benzeyen özel bir çalışmamız var. İlgili belediyelerle bu konu üzerinden çalışmalarımız devam ediyor. Bizlerde EKDS sistemine benzeyen farklı bir formatı emlak dünyamıza kazandırmaya çalışıyoruz. Neticede resmi bir emlakçı, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi var, vergi levhası, oda kaydı, MYK’ sı var. Yetki belgesini de ilgili bakanlıktan almış. Yani bütün resmi kayıtları, prosedürleri tam. Bu niteliklere sahip emlak firmalarımızın da, bir SPK lisanslı exper firması gibi tapu dairesinde yetkili olması ve bu yetkiyi de düzgün bir şekilde kullanmasını istiyoruz. Nasıl bir avukat adliyeye girip dosya sorabiliyorsa nasıl bir expertiz firması tapuya gidip belli bir gün saatlerde projeyi açıp bakabiliyorsa evrakları tam olan emlak firmaları da bu konu da hak sahibi olması gerekiyor. Bu konuyla ilgili ben ve yönetim ekibim bu hakkı oluşturmak için ilgili belediyelerimizle gerek yazılı gerek sözlü olarak istek ve taleplerimizi beyan eden görüşmeler yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.

EMLAKÇIYI KÜÇÜMSEYİCİ İBARELER KULLANILMASIN

Bir başka konularımızdan bir tanesi de, internet portallarında sahibinden olan mülklerin açıklamalar kısmında, emlak mesleğimizi küçümseyici nitelikte cümlelere izin verilmesi ve gerçek olamayan birçok ilanın sayfalarda akıl karıştırması sorunuydu. Bir mülkü ilgili ilgisiz herkesin yayımlıyor olması haksız rekabet.  Ben istiyorum ki bu sorunla ilgili başkanlığa dilekçelerimizi verelim, bu ilan sayfalarının en üst düzey yetkilileri ile görüşelim ve bu konu hakkında ortak bir çözüm üretelim ve yaptırımlar uygulayalım.  Çözüm önerisini de şöyle düşündüm. Nasıl bizler ilan sayfası üyesi olabilmek için; yetki belgemizi ibraz ediyorsak mülkün sahibi olan kişiler de kimliğini tapusunu yüklesin sisteme. Ve bir ilanı sadece ya mülk sahibi olarak kendisi ya da yetki verdiği emlak firması yayımlama hakkı olsun. Yine bu büyük güçlü emlak portalları, emlak mesleğini küçümseyici kelimeleri yeni bir yazılım güncellemesi sayesinde direkt kabul etmesin. Misal mülk sahipleri tabi ki mülkünü kendisi satabilir. Fakat “aracısız, komisyonsuz, komisyon ödemenize gerek yok” gibi cümlelerle bizi küçümseyici cümleleri yazmalarına izin vermemeliler. Emlak portalları bu konuya dair çözüm üretip bizimde haklarımızı korumak zorundalar. Hele ki müşteri potansiyellerinin çoğunu gayrimenkul firmaları oluşturuyorken bizler açısından bu konuya çok daha hassas yaklaşmaları kanısındayım.

KİRALARMALARDA HİZMET BEDELİ YARIYARIYA OLSUN

Ve yine önerilerimden bir tanesi, kiralamalarda komisyon ücretinin tek taraflı olmasını çok da doğru bulmadığıma dair fikirlerimi beyan ettim. Neticede bizler bir mülkü kiralarken bütün hizmeti asıl mülk sahiplerine veriyoruz. Mülkünü tanıtmak, defalarca kiralamak isteyen kişiye sunmak, zaman ayırmak, yakıt yakmak ve kontrat sonrasında dahi doğabilecek bütün sorunları çözebilmek gibi. Bu koşullara bakarsak bizler bu hizmeti asıl mülk sahiplerine veriyoruz. Fakat hizmet bedelinin tamamını ise en az bir kez sunum yaptığımız kiralayandan talep ediyoruz. Ben bu fikre çok olumlu bakmıyorum. Alım satımlarda ki yasal olan yarıyarıya hizmet bedelleri gibi, kiralamalarda da komisyon bedelinin en az yarı bedelinin mülk sahipleri tarafından karşılanmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bunu da bu hale getirebilirsek piyasa daha da rahatlar. Ve portföy toplama anlamında da aslında biz kendimizi rahatlatmış oluruz.

HİZMET BEDELİ %4’TEN % 8’E ÇIKARALIM

Ayrıca şunu da önereceğiz. Komisyon oranlarımızın % 4’ten % 6 + KDV veya % 8 + KDV ye çıkmasıyla ilgili benim yazılı ve sözlü talebim oldu. Bunu da bakanlığa ileteceğiz. Biz isteyelim verirler vermezler ama bizler çalışmalarımıza devam edelim. Ve herkesin kafasını karıştıran ve herkesin farklı tarife kullandığı kat karşılığı hizmet bedeli konusunu da ayrıca değerlendirmemize alacağız.

BİZ ŞOV, TİYATRO YAPMIYORUZ

Adana’daki toplantımızı gazete, medya veya sosyal mecralara taşımadık. Çünkü bu toplantılarda bizler bir çalıştay yapıyoruz, şov veya bir tiyatro yapmıyoruz. Özellikle ben, bütün oda başkanlarımdan bu tarz toplantılarda fotoğraf yayımlamamaları konusunda önemle ricada bulundum. Çünkü birçok kişi ilgili konulardan sebep genel müdürle veya il kurumları ile görüşmeler yapıyor ve bu görüşmelere dair fotoğraflar veriyorlar. Bizim konumuz fotoğraf yayımlamak olmamalı. Bizler hizmet yapmalıyız. Yaptığımız toplantılardaki sorunlarımızı ilettiğimiz kurumlardan istediğimiz sonucu alabilmek için uğraşmalıyız. Bunun sonucunda ben de kendi kentime döneyim bir tuşa basayım bütün üyelerimi bilgilendireyim. Diyeyim ki değerli üyemiz şu gün şu saatte böyle bir toplantı yapmıştık ve bu toplantı doğrultusunda size şunları sağlattırdık veya bize bunları sağlattırdık gibi duyurular yapalım. Ve yine benim doğru olduğuna inandığım düşüncelerden bir tanesi bu tarz bilgilendirmeleri ev sahibinin yapması. Burada ev sahibimiz birkaç toplu fotoğraf yayımlar, toplantıya katılanları etiketler ve altına gündemi anlatan kısa öz bir not yazar. Böylelikle konu hem daha şık anlatılmış olur hem bizler tepki almamış oluruz. Çükü üyelerimiz geçim derdinde, üyelerimiz tapudaki belediyedeki sorunlarla uğraşmanın peşinde. Mühim olan bir toplantıyı fotoğraflara dökmek değil. Mühim olan gerçekten ciddi bir çalışma yapmak ve istediğimizi alabilmektir. Örneğin; komisyon oranını yukarı çıkaralım, emlakçının tapuya rahat rahat girmesini mi sağlayalım, kayıt dışını durdurmaya çalışalım gibi. Bu gerekçelerle Adana’daki toplantıda düşüncelerime genel olarak %70-%75 oranında bir çoğunluk bu karara uyum sağladı.

BİR SONRAKİ ADIMIMIZ ANKARA

Az öce Ankara Oda Başkanı ile görüştüm muhtemelen 29 Kasımda Ankara’ya gideceğiz. Bir gün çalıştay yapacağız. Ayın 30’unda da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünü, İç Ticaret Genel Müdürlüğünü, Esnaf Sanatkârlar Genel Müdürlüğünü yani bizi ilgilendiren ve bizim bağımlı olduğumuz kurumlarını ziyaret edeceğiz. Birde Sayın Ticaret Bakanımızdan randevu alacağız. Bu randevu talebi görüşmesini de bilakis ben üstlendim. Oradan da gelecek olan cevaba göre eğer Sayın Bakanımızdan randevu alamazsak bile diğer kurumlarımızı mutlaka ziyaret edip sorunlarımızı dile getireceğiz. Bu toplantıya katılmadan önce de yine bütün oda başkanlarımızla bilakis telefonda iletişime geçerek görüş ve önerilerini alıp gündemi oluşturacak ve bu gündem doğrultusunda hareket edeceğiz. Sonrasında yapacağımız ziyaretlerde ilgili kurumlara, birlikte oluşturduğumuz yazılı tutanaklarımızı sunmak istiyoruz. Adana’da gerçekleştirdiğimiz toplantı da İzmir, Ankara kanunla ilgili taslaklar hazırlamıştı. Her birimiz bende dahil olmak üzere o toplantıya hazırlıklı ve dosyalarıyla katılım sağladık. Her birimiz bu çalışmalardan kendine bir örnek dosya aldı. 29’da Ankara’da yapılmasını planladığımız toplantıya her birimiz çalışarak ve hazırlıklı gideceğiz. Çünkü bizler meslekten sorumluyuz. Çünkü bu sektör sıkıntılı bir sektör. Zaten faiz çıktı, döviz çıktı sektörde bir durağanlık var. Bizlerde bu durağanlığı nasıl aşarız, daha ilkeli, daha kaliteli hale nasıl getirebiliriz bunlar için uğraşmalıyız. Şu an gündem yaratan ve gerçekten mücadele eden bir ekip var ve bu benim çok hoşuma gitti.

İKİ AYDA BİR 21 BAŞKAN BİR ARAYA GELELİM

Gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, bana göre gerçekten güzel bir toplantıydı. Herkes görüşlerini özgürce ifade edebildi. Ve herkesin farklı farklı fikirlerle, çözüm odaklı çalışmaları benim çok hoşuma gitti. Ve birçok il, çalışmalarını dosyalara dökmüş bir şekilde toplantıya katıldı. Bu ekibin gerek yazılı gerek sözlü olarak sunumlar yapması, bana ne kadar çok azimli olduğunu hissettirdi. Birbirimizi sevmiyor olabiliriz veya birbirimizle görüşmüyor olabiliriz ama gerçekten buna rağmen oda başkanları sanki biraz daha bilinçlenmiş sanki biraz daha sorumluluk hissiyatı ile gelmiş ve bundan sonraki toplantılara da o şekilde geleceklermiş gibi düşündürdü bana ki, bende o şekilde gittim ve gideceğim. Ben oraya Ahmet’in Mehmet’in davetlisi olarak değil sektörün davetlisi olarak katıldım. İster Ankara olsun ister Urfa olsun neresi olursa olsun gerektiği zamanda gereken yerde bulunmaya devam edeceğim. Ayrıca şöyle bir öneri daha sundum ve toplantı tutanaklarına da işlenmesini istedim. Gelişmek, fikir üretmek, faydalı olmak adına nasıl bizler her ay yönetim kurulu toplantısı yapıyorsak, 21 oda başkanımızla da iki ayda bir biraraya gelerek bizlerde düzenli toplantılar yapalım önerisi getirdim.  Bu konuyu çoğunluğunda onaylaması ile iki ayda bir toplantı yapılması üzerine karar aldık ve bu kararımızı tutanaklara işledik. Tabi kış şartları, hava muhalefetleri vs. gibi durumlardan belki üç ayda bir yapılabilir. Veya sağlık, cenaze gibi istenmeyen durumlarda başkan veya vekili yerinde yönetimden bir yetkili görevlendirilip bu toplantılara mutlak katılım sağlayabilir. Ama koşullarımız her ne olursa olsun bundan sonra bizleri daha sıkı bir program bekliyor olacak.

TEŞEKKÜRLER BAŞKAN HACIOĞLU

Kocaeli Emlak Haber olarak, Adana Emlakçılar Odası Başkanı Sayın Ülkü Uçar’ın ev sahipliğinde düzenlenen ve 21 emlak oda başkanının katılım sağladığı toplantıyı merak ediyorduk. Bizde bu merakı gidermek için Kocaeli Emlakçılar Odası başkanı Sayın Alpay Hacıoğlu’na sorular sorduk, çok net ve bir o kadar da ilginç cevaplar aldık. Biz bu sohbetten çok memnun kaldık, umarım sizde memnun kalmışsınızdır. Kocaeli Emlak Haber olarak samimi açıklamaları ve çalışmalarda göstermiş olduğu titizlik için Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Sayın Alpay HACIOĞLU’na ayrıca teşekkür ederiz.

Paylaşın:
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

HACIOĞLU: “HİZMET BEDELİ % 8 OLSUN” için 5 Yorum

  1. EMLAKCI dedi ki:

    MADEM YÜKSELTİCEKTİNİZ NEDEN DÜŞÜRDÜNÜZ, KAFAMI GEÇİYORSUNUZ

  2. Adanalı dedi ki:

    Tebrikler bir arada görmek sizi ne güzel 😁

  3. Osman akgün dedi ki:

    Hizmet bedeli ve korsan emlakçılar için burada sadece demeç vermekle başkan olunuyorsa herkes olur koltuktan kalkıp zamanında %3 savunsaydınız buna bile razıydı esnaf Pandemi zamanında bir tek emlakçı için birşey yapmadınız önce kendi ticaretiniz ve odaya aidat almaktan başka birşey düşünmediniz şuan bile aynı kafa korsan emlakçılarla sözde değil sahada savaşın koltuktan ancak emlakçılık yaparsınız başkanlık değil

  4. Mesut Volkan Sezgin dedi ki:

    La Fontaine😉

  5. Ahmet atsız dedi ki:

    Aidat için mesaj atıp duruyonuz onun yerine like atsam olurmu oda olarak bize yaptığınız bişey yok nasılsa

EN SON HABERLER

© 2020 EMLAK İNŞAAT HEBER Tüm Hakları Saklıdır .