Ekonomik sıkıntının yoğun yaşandığı bu günlerde, ödeme güçlüğü çeken, kredilerini ödeyemeyen kişi ve kuruluşların, icralık evleri bankalara geçmesiyle birlikte bankalar emlakçılar gibi çalışmaya başladı. Bunlardan en büyüğü ise Ziraat Bankası olduğunu söyleyebiliriz. Ziraat Bankası satılık gayrimenkuller için özel bir ilan sitesi kuruldu ve gayrimenkullerini bu site üzerinden satışını yapmaya başladı. Ziraat Bankası İcralık evleri kendi üzerine geçtikten sonra da bu sitede gerçek değerlerine teklif alarak da sistem üzerinden herkese açmakta.
İL İL ZİRAAT BANKASI SATILIK GAYRİMENKULLERİ GÖREBİLİRSİNİZ
Ziraat Bankası satılık gayrimenkulleri e-satiş.ziraatbankası.com.tr web adresinde il il arayarak görmenizi mümkün sağlıyor. Ziraat Bankası satılık gayrimenkullerinin tüm özelliklerini oturduğunuz yerden görebiliyor, hatta satılık gayrimenkullere teklif bile verebiliyorsunuz. Ziraat Bankası satılık gayrimenkullerin bir emlakçı gibi ilan sayfası hazırlaması ve satışı üstelenmesi ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirtmek isteriz.
ZİRAAT BANKASI SATILIK GAYRİMENKULLER KONU KONU DA AYRILMIŞ DURUMDA
ZİRAAT BANKASI SATILIK GAYRİMENKULLER İÇİN BİR DE AÇIKLAMA
Gayrimenkullerle ilgili olarak Banka tarafından verilen tüm bilgiler, resimler, açıklamalar ve basında, internette yayınlanan her türlü ilanlar (satış listesi, tanıtım metni, gazete ilanı, internet, afiş vb.) taahhüt niteliğinde olmayıp genel bilgi niteliğindedir. Gayrimenkulün fiili durumuyla Banka tarafından verilen bilgilerin farklı olması halinde Banka’nın herhangi bir yükümlülüğü bulunmayacaktır. Müşteri, bu hususu kabul etmiş sayılır.
Gayrimenkullerimizin bir kısmı fiziki ihale yöntemiyle bir kısmı e-ihale yönetimiyle satılmaktadır. Fiziki ihale ile satışına devam edilen her gayrimenkul için belirlenen teminat tutarının verilmesinden sonra, internet sayfamızda yer alan teklif mektubu ile satış şartnamesinin doldurularak, en geç ihaleden bir gün öncesine kadar, kapalı zarf içinde ilgili ihale komisyonuna teslim edilmesi veya posta ile ulaştırılması gerekmektedir.
Postadaki gecikmelerden Bankamız sorumlu değildir. E-ihale ile satışına devam edilenlerde, en yakın Ziraat Bankası Şubesi’ne başvurularak, taşınmazın muhammen bedelinin %6’sı tutarındaki teminatın yatırılması ve Şubemizde doldurulacak Gayrimenkul Satış Şartnamesi’nin her sayfasının imzalanması sonrasında cep telefonunuza gelen şifre ile https://esatis.ziraatbank.com.tr/ sitesine girerek teklifin verilmesi gerekmektedir.
Belirtilen teminat tutarlarını Bankamız şubelerine nakit olarak yatırılabilirsiniz. Bunun dışında, kabul edilen teminat çeşitlerinin tamamı Gayrimenkul Satış Şartnamelerinde belirtilmiştir.
Gayrimenkul Satış Şartnamesi ve yatırılan teminatın dekontuna ilave olarak aşağıdaki belgelerin şubemize teslim edilmesi gerekmektedir: Gerçek kişiler için; Nüfus cüzdanı fotokopisi, Tüzel kişiler için; Ticaret Sicil Memurluğundan alınmış gayrimenkul iktisap etme yetkisi olduğunu gösterir ana sözleşme/Ticaret Sicil Tasdiknamesi, şirketi temsile yetkili kişi/kişilerin kim olduğunu gösteren temsil belgesi ve temsile yetkili şahısların noterde düzenlenmiş imza sirküleri. E-İhale için Gayrimenkul Satış Şartnamesi’ni görüntülemek için tıklayınız. Fiziki İhale için Gayrimenkul Satış Şartnamesi’ni görüntülemek için tıklayınız.
Fiziki ihale ile satışına devam edilen gayrimenkul satışları, ilan edilen ihale tarihi ve yerinde hazır bulunan teklif sahipleri ile pazarlık ve/veya açık artırma usulüyle gerçekleştirilmektedir. İhaleye katılmak isteyenlerin, belirlenen ihale tarih ve saatinde hazır bulunmaları gerekmektedir. E-ihale ile satışına devam edilenler gayrimenkullerde, Şubemiz tarafından oluşturulan başvurunuz, gerekli kontroller yapılarak onaylandıktan sonra kayıtlı cep telefonunuza ve e-posta adresinize sisteme giriş için gerekli şifre gönderilecektir. Kullanıcı adı ve şifrenizle sisteme giriş yaparak teklifinizi iletebilirsiniz.
ZİRAAT BANKASI SATILIK GAYRİMENKUL SATIŞ SİSTEMİ
E-ihale ile satışına devam edilenler gayrimenkullerde, herhangi bir taşınmaza teklif verildiği anda, o taşınmaz için Banka tarafından belirlenen ihale süresi işlemeye başlayacaktır. İhale için kalan süre ve o taşınmaza teklif geldiği, internet sayfamızda tüm müşteriler tarafından görülebilecektir. İhale süresi içinde, teklif vermek isteyen müşteriler, yukarıda açıklanan başvuruları yaparak ihaleye katılabilir.
İhale bitiş saatine 30 dakikadan az bir zaman kala yeni bir teklif verilmesi veya mevcut bir teklifin arttırılması halinde, ihale bitiş saati, otomatik olarak 30 dakika daha uzatılacaktır. Son 30 dakika içinde başka teklif gelmemesi durumunda ihale sona erecek ve en yüksek teklifi veren müşteri, ihaleyi kazanmış olacaktır. E-ihale ile satışına devam edilenler gayrimenkullerde, başlangıç bedelinin altında teklif verilememektedir.
ZİRAAT BANKASI SATILIK GAYRİMENKULLER İÇİN ÖDEMENİN KREDİ KULLANARAK VEYA KREDİ KULLANMADAN TAKSİTLERE BÖLÜNMESİ MÜMKÜN MÜ?
Bankamız gayrimenkul satışları peşin ödemeli olarak yapılmaktadır. Bankamızdan veya başka bir bankadan kredi kullanarak yapacağınız ödemeler de peşin ödeme kapsamında değerlendirilmektedir. Taksitli teklif verilebileceği özel olarak belirtilen gayrimenkullere taksitli teklif de verilebilir.
E- İHALEDE KULLANICI ADI NEDİR?
Kullanıcı adı, gerçek kişiler için TC kimlik numarası; tüzel kişiler için vergi numarasıdır.
BURADA BELİRTİLEN FİYATIN ÜZERİNE KDV EKLENECEK Mİ?
Bankamız KDV Mükellefi olmadığından satış bedeline KDV ilave edilmeyecektir. (Özel ilanlarda KDV’ye ilişkin bilgiler Genel Özellikler bölümünde ayrıca belirtilecektir.)
SATIŞA İLİŞKİN FATURA KESİLECEK Mİ?
243 seri nolu VUK Genel Tebliği’ne göre Bankalar, yaptıkları bütün hizmetler veya satışlar dolayısıyla lehlerine tahakkuk edecek tutarları, fatura yerine düzenleyecekleri dekontlarla belgelemektedir. Bu çerçevede satışa ilişkin Banka tarafından dekont verilecektir.
BANKANIN KREDİ KOŞULLARINI NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
Kredi talepleriniz için tüm şubelerimizden bilgi alabilirsiniz.
TAPU VE KADASTRO HARCINI KİM ÖDEYECEK?
Tapu devri sırasında tapu masrafları alıcı ve satıcı tarafından Harçlar Kanunu’na göre paylarına düşen miktarda ödenir. Tapu harcı, emlak rayiç değeri ile satış bedelinden yüksek olanı üzerinden hesaplanacaktır.
TEMİNAT YATIRDIKTAN SONRA TÜM TAŞINMAZLARA TEKLİF VERİLEBİLİR Mİ?
Sadece teminatı yatırılan gayrimenkul için teklif verilebilmektedir.
ZİRAAT BANKASI SATILIK GAYRİMENKULLER İÇİN TEMİNAT İADESİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
E-ihale ile satışına devam edilenler gayrimenkullerde, teminat bedelini yatırdığı halde kullanıcı adı ve şifresiyle E-ihale’ye girip internet üzerinden 15 gün içinde teklif vermeyen müşterilere 15 günün sonunda,
Birden fazla müşterinin teklif verdiği gayrimenkullerin sonuçlanan ihalesini, teklifi düşük kaldığı için kaybeden müşterilere,
İhalesi, Banka tarafından iptal edilen gayrimenkullere teklif vermiş müşterilere, Yatırmış oldukları teminat bedelleri iade edilir. Bunlar dışında, ihaleyi kazandığı halde süresi içinde satış işlemlerini gerçekleştirmeyen müşterilerin yatırdığı teminat tutarı kendilerine iade edilmez, Banka tarafından gelir kaydedilir.
İhale sırasında, her defasında sisteme giriş yapılmak suretiyle tek tek teklif verilebileceği gibi, sistem üzerinden belirlenecek bir üst limite kadar otomatik teklif artırma talimatı da verilebilmektedir. Otomatik teklif artırma, verilen üst limite kadar, Müşteri’nin verdiği teklifin üzerinde bir başka Müşteri tarafından teklif verildiği zaman, minimum artış tutarı kadar teklifin otomatik olarak arttırılması esasına göre çalışır. Verilen üst limit, bir başka
Müşteri tarafından geçildiği veya başka bir Müşteri arttırma sırasına göre daha önce, üst limitle aynı tutarda teklif verdiği takdirde otomatik artış gerçekleşmez. İhale süresince her Müşteri otomatik teklif artırma üst limitini yeniden yükseltebilir. İhalede manuel ya da otomatik olarak aynı tutarda teklif verilmesi halinde, arttırma sırasına göre ilk arttıran Müşteri önceliklidir.
Satılık gayrimenkullerimizin yer aldığı internet sayfamızda, gayrimenkulü tarafınıza gösterecek Bankamız Şube bilgisi İlgili Şube alanında yer almaktadır.
Gayrimenkullerimiz ile ilgili Bankamızın elinde bulunan bilgilere ilanda yer verilmiştir. Öte yandan, söz konusu taşınmazlara ilişkin olarak yayınlanan bilgiler Bankamız açısından herhangi bir taahhüt içermediğinden, araştırmanın gayrimenkul talep sahibi tarafından yapılması gerekmektedir. Taşınmaz mallar ile ilgili olarak Bankaca verilen bilgiler ve her türlü ilanlar (Satış Listesi, Gazete İlanı, İnternet, Afiş vb.) genel bilgi niteliğindedir.
Gayrimenkul için muhammen bedelin üzerinde gelen tüm teklifler değerlendirilmeye alınmaktadır. Gayrimenkul satış komisyonlarının kararı geçici mahiyette olup, bu komisyonların kararı Bankamız yetkili organları tarafından onaylandıktan sonra kesinleşmiş olacaktır. Bankamız 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadığından ihaleyi yapıp yapmamakta ya da dilediğine yapmakta serbesttir.
TEKLİFİMİN KABUL EDİLİP EDİLMEDİĞİNİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?
İhale sona erdiğinde ihale sonuçları kısa bir süre içerisinde Bankamızca sonuçlandırılarak, teklif sahibine olumlu veya olumsuz mutlaka yanıt verilecektir. Teklifin olumsuz bulunması durumunda teminat iade edilecektir.
Müşteri, gayrimenkulü mevcut durumuyla (hasar, kusur ve ayıpları, hisse, kiracı, işgal, lojman tahsisi, vefa, şufa hakkı vb. hangi ad altında olursa olsun şahsi ve ayni şerhleri, sit, imar, ruhsat, iskan, konum, alan, tapu vb. bilgileri ile elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik borçları, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, aidat, ruhsat, iskan, altyapı, otopark ve diğer bilumum harçları, borçları, bilumum şerhler, ayıp, eksik vb. durumları ile) görmüş, gayrimenkulü gezmiş, beğenmiş, gayrimenkulle ilgili resmi kayıt ile tapu kayıtları dahil her türlü inceleme ve araştırmayı yapmış ve kabul etmiş olup, mahallinde ve resmi her türlü incelemeyi yapmış olması
Müşteri’nin sorumluluğundadır. Müşteri, gayrimenkulün kusurlarından veya verilen bilgi ve fotoğraflar ile gayrimenkulün mevcut durumu arasındaki farklılıklardan dolayı gayrimenkulün teslim ve tescilinden kaçınamayacağı gibi, tekliflerini geri çekemez, iptal edemez ve Banka’dan gayrimenkulün kusurlarının giderilmesi için herhangi bir itiraz veya talepte bulunamaz.
Gayrimenkullerle ilgili olarak Banka tarafından verilen tüm bilgiler, resimler, açıklamalar ve basında, internette yayınlanan her türlü ilanlar (satış listesi, tanıtım metni, gazete ilanı, internet, afiş vb.) taahhüt niteliğinde olmayıp genel bilgi niteliğindedir. Gayrimenkulün fiili durumuyla Banka tarafından verilen bilgilerin farklı olması halinde Banka’nın herhangi bir yükümlülüğü bulunmayacaktır.
Banka, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi olmadığından, gayrimenkullerin satışını yapıp yapmamakta veya dilediği şartlarda dilediği kişilere, kurum veya kuruluşlara satış yapmakta, satışı dilediği teklifi uygun görerek sonuçlandırmakta veya iptal etmekte serbesttir.